Home » Δραστηριότητες

Category Archives: Δραστηριότητες

Σεπτέμβριος 2018
ΔΤΤΠΠΣΚ
« Ιούλ  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού

Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού
Τμήμα Ασφάλειας του Διαδικτύου της Μ.Ε.Υ.

ΟΑΣΠ

ΟΑΣΠ

Εκπαίδευση για τους σεισμούς.

cyberkid

cyberkid

Χάλκινο

Χάλκινο

STEM Discovery Week στο σχολείο μας.

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 27/04/18 οι δραστηριότητες για το STEM Discovery Week στο σχολείο μας.

Το BBC micro: bit χρησιμοποιήθηκε για όλες τις δραστηριότητές μας. Το BBC micro: bit είναι ένας υπολογιστής τσέπης που μπορεί να προγραμματιστεί, για να υλοποιήσετε τις ψηφιακές ιδέες, παιχνίδια και εφαρμογές σας.

Με 112 μαθητές από τις Α και Β τάξεις στο σχολείο μας, πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες:

Συναγερμός θερμοκρασίας για εκκολαπτήρια αυγών.

Χρησιμοποιώντας το micro: bit φτιάξαμε ένα μοντέλο συναγερμού θερμοκρασίας για τα εκκολαπτήρια αυγών. Χρησιμοποιήσαμε τον αισθητήρα θερμοκρασίας του micro: bit για να ακούσουμε έναν συναγερμό και να αναβοσβήνει ένα φως εάν η θερμοκρασία δεν ήταν κατάλληλη. Οι έννοιες που μελετήθηκαν από τη φυσική περιλάμβαναν τη μέτρηση της θερμοκρασίας, τα ανοικτά και κλειστά ηλεκτρονικά κυκλώματα, την ηλεκτρική ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη γείωση. Από τον προγραμματισμό μελετήσαμε τη δομή επιλογής, τους λογικούς τελεστές «H / KAI»

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τον Microsoft MakeCode editor για το BBC micro: bit, γράψαμε ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τη θερμοκρασία. Εάν ήταν μικρότερη από 37 ° C ή μεγαλύτερη από 38 ° C, έπαιζε τη νότα C (4 χτυπήματα) σε βρόχο ως συναγερμό και εμφάνιζε την θερμοκρασία στην οθόνη.

Διαφορετικά, αν η θερμοκρασία ήταν ασφαλής, σταματούσε να χτυπάει ο συναγερμός και στην οθόνη του micro:bit εμφανιζόταν ένα χαρούμενο πρόσωπο. Τροποποιήσαμε τη θερμοκρασία στον προσομοιωτή, για να ελέγξουμε το πρόγραμμά μας.

Στη συνέχεια, συνδέσαμε ένα βομβητή (buzzer), εξηγήσαμε το ανοικτό και κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα και τη γείωση και δοκιμάσαμε ένα πολύχρωμο LED ως μία άλλη έξοδο.

Επισημάναμε ότι αυτή είναι η αρχή που χρησιμοποιείται από έναν θερμοστάτη για τον έλεγχο της κεντρικής θέρμανσης στο σπίτι ή τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια συζητήσαμε ότι όπως συνδέουμε εξωτερικές εξόδους, όπως ένα βομβητή ή φωτεινά / χρωματιστά LED. Θα μπορούσαμε επίσης να συνδέσουμε εξωτερικές εισόδους, όπως έναν εξωτερικό αισθητήρα υγρασίας για να ανιχνεύσουμε την υγρασία του εδάφους σε μια γλάστρα για να χτυπήσει ένα συναγερμό να μας υπενθυμίσει να ποτίσουμε τα φυτά μας ή ακόμη καλύτερα το micro: bit θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια αντλία για να ποτίσει τα φυτά αυτόματα.

Έπειτα συζητήσαμε μια δραστηριότητα που πραγματοποιήσαμε νωρίτερα αυτή τη χρονιά χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα φωτός του micro: bit για να ανάβει και να σβήνει τα LEDs της οθόνης του σύμφωνα με το φως που πέφτει πάνω του. Ο αισθητήρας φωτός του micro: bit ανιχνεύει την ένταση του φωτός που πέφτει στην οθόνη των 25 LEDs. Είχαμε κάνει ένα πρόγραμμα το οποίο άναβε τα LEDs της οθόνης του micro:bit ανάλογα με το φως που πέφτει στην οθόνη, δηλ. 0 λυχνίες LED όταν ήταν πραγματικά φωτεινά, 1 LED όταν ήταν φωτεινό, 9 LED όταν άρχισε να γίνεται πιο σκοτεινά και 25 LED όταν ήταν πραγματικά σκοτεινά. Συζητήσαμε το μοντέλο που είχαμε κάνει και επισημάναμε ότι τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν αυτόματα συστήματα για να ανάβουν και να σβήνουν τα φώτα τους καθώς αλλάζει το επίπεδο φωτισμού. Ομοίως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια αυτοματοποιημένη λάμπα σε ένα δωμάτιο ή ένα micro: bit μπορούσε να συνδεθεί στο πίσω μέρος του ποδηλάτου για να δημιουργήσει ένα έξυπνο φωτάκι.

Επίσης, είπαμε ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι μοντέλα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και συζητήσαμε για το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Πηγές:

https://www.kitronik.co.uk/blog/microbit-alarm-kitronik-university/

https://groklearning.com/learn/microbit-crash-course/1/0/

Οι ακόλουθες δραστηριότητες έγιναν με 25 μαθητές από την Γ Τάξη.

Χρησιμοποιώντας το micro: bit για να ανάβετε LEDs, να αλλάζετε τη φωτεινότητα τους και να παίζετε μουσική.

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Φυσικής, οι μαθητές χρησιμοποιώντας την πλακέτα του micro:bit κατασκεύασαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, όπου άναψε ένα LED και θα ήχησε ένας βομβητής (buzzer). Στη συνέχεια, μέρη του κυκλώματος αποτέλεσαν φρούτα αλλά και ανθρώπινα σώματα, τα οποία είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Φτιάξαμε και ένα πληκτρολόγιο φρούτων ώστε κάθε φορά που ένας μαθητής ακουμπάει τα φρούτα να παίζει και μία νότα. Τέλος μελετήσαμε την παράλληλη και σύνδεση αντιστάσεων σε σειρά. Η πλακέτα micro:bit είναι ειδικά κατασκευασμένη για εκπαιδευτικούς σκοπούς και λειτουργεί με πολύ μικρή τάση. Δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το πληκτρολόγιο φρούτων που κάναμε για να φτιάξουμε ένα beat box.

Μελετήσαμε επίσης το νόμο «Ohm», ο οποίος συνδέει την τάση V, Current I και αντίσταση R με τον τύπο V = I * R. Συνδέσαμε ένα LED μέσω ενός αντιστάτη στους ακροδέκτες 3V και GND. Όταν συνδέσαμε αντιστάτη με μεγαλύτερη αντίσταση, το LED έγινε λιγότερο φωτεινό και αντίστροφα. Με παρόμοιο τρόπο μελετήσαμε τη σειριακή και παράλληλη σύνδεση των αντιστάσεων.

Πηγές:

https://makecode.microbit.org/projects/banana-keyboard

https://make.techwillsaveus.com/bbc-microbit/activities/touch-arpeggiator

https://bit.ly/2INyqB0

Stem Discovery Week Activities

STEM Discovery Week activities’ map

Stem Discovery Week 2018

SDW18 banner

STEM Discovery Week 2018 is a joint international initiative that invites projects, organisations and schools across Europe and around the world, to celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM). The tagline for this year’s campaign “say yes to STEM” describes the partners’ open – minded and dedicated support to STEM subjects at school, as well as wide – ranging collaboration among stakeholders in the area.

Interested to become a partner?

By committing to the STEM Discovery Week 2018, the partners agree to:

  • Organise and share i nformation about activities in STEM education as part of the STEM Discovery Week campaign.
  • Encourage third parties to support and join the initiative by organising STEM activities of their own and share information about them as part of the STEM D iscovery Week campaign.
  • Publish on their web page information in support of the STEM Discovery Week campaign, hence facilitating an active exchange of information among projects, organisations and schools.

For more information on the registration steps that potential partners need to follow, please consult this document here.

Are you organising a STEM event around April 2018?

Incl ude it on the map! Participants organising STEM activities in the course of April 2018, may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions’ section for more information here.

Συμμετοχή στην STEM DISCOVERY WEEK

Στο πλαίσιο του έργου Scientix (www.scientix.eu) το EUN (www.eun.org) οργανώνει την δράση STEM Discovery Week 2018 μεταξύ 23-29 Απριλίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω δεσμό http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18

στην οποία θα πάρουμε μέρος με δύο workshops:

Using the micro:bit to light up LEDs, change their brightness and play music.

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Φυσικής, οι μαθητές χρησιμοποιώντας την πλακέτα του micro:bit θα κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, όπου θα ανάψει ένα LED και θα ηχήσει ένας βομβητής (buzzer). Στη συνέχεια, μέρη του κυκλώματος θα αποτελούν φρούτα αλλά και ανθρώπινα σώματα, τα οποία είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα φτιάξουμε και ένα πληκτρολόγιο φρούτων ώστε κάθε φορά που ένας μαθητής ακουμπάει τα φρούτα να παίζει και μία νότα. Τέλος θα μελετήσουμε την παράλληλη και σύνδεση αντιστάσεων σε σειρά. Η πλακέτα micro:bit είναι ειδικά κατασκευασμένη για εκπαιδευτικούς σκοπούς και λειτουργεί με πολύ μικρή τάση. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

We will build an electric circuit with the micro: bit, fruits and other conductors of electricity that will light up LEDs, play notes on a buzzer or our headphones and change the brightness of the LEDs. We will study the concepts of Open, Closed Electric Circuit, electric power source, electric current, earthing, electric conductors and insulators parallel and serial resistor connection, and from computer science the concepts of Input, Output, repetition, Event-Oriented Programming.

Πηγές:

https://makecode.microbit.org/projects/banana-keyboard

https://bit.ly/2INyqB0

https://make.techwillsaveus.com/bbc-microbit/activities/touch-arpeggiator

Temperature alarm for egg hatcheries.

Θα κατασκευάσουμε έναν συναγερμό θερμοκρασίας με το BBC micro:bit για εκκολαπτήρια αυγών. Έννοιες που θα μελετήσουμε είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας από την Φυσική της Α και Β Γυμνασίου, και από τον προγραμματισμό τη δομή επιλογής, τους λογικούς τελεστές ΚΑΙ & Η, και τον οπτικό γεγονοστραφή προγραμματισμό.

Using the micro:bit we will build a temperature alarm for egg incubators. Concepts to be studied are temperature measurement from first and second year physics, and from programming the selection structure, logical operators and / or and the visual directional programming.

Πηγές:

https://www.kitronik.co.uk/blog/microbit-alarm-kitronik-university/

https://groklearning.com/learn/microbit-crash-course/1/0/

European Astro Pi Challenge: Mission Zero

Συγχαρητήρια στην ομάδα Space_Crew, της οποίας ο κώδικας εκτελέστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου! Το έγγραφο στην παρακάτω παρουσίαση είναι το πιστοποιητικό συμμετοχής τους και περιέχει ένα μοναδικό χάρτη που δείχνει επακριβώς πού ήταν ο ISS όταν εκτελούνταν ο κώδικας τους. Η γκρίζα γραμμή είναι η τροχιά του ISS και η κόκκινη γραμμή είναι η διαδρομή του ενώ εκτελείται ο κώδικας της ομάδας space-crew. Η καρφίτσα σηματοδοτεί το τέλος της εκτέλεσης του κώδικα.

Congratulations to team Space_Crew whose code was run on board the International Space Station on Thursday 1 February! The attached document is their certificate of participation and contains a unique map that shows precisely where the ISS was while their code was running. The grey line is the orbital path of the ISS and the red line is its path while their code was running. The pin marks when the code ended.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2017

e-Twinning cooperation label

e-Twinning cooperation label
Τα Δικαιώματα Του Παιδιού

Τα Δικαιώματα Του Παιδιού

Συνήγορος του παιδιού

Ψηφιακή Ασφάλεια
SafeLine.gr

Enable

Enable

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού στα Περιβάλλοντα Μάθησης και Ψυχαγωγίας, που στοχεύει στην καταπολέμηση του εκφοβισμού με τρόπο ολιστικό, βοηθώντας τους νέους να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στο σπίτι, στο σχολείο, στην τάξη, στην κοινότητα (π.χ. ομάδα συνομηλίκων).

ΖΗΣΕ_ΧΩΡΙΣ_ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

ΖΗΣΕ_ΧΩΡΙΣ_ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Stem_Discovery_Week_2018

 

Europe_Code_Week & The_Hour_Of_Code

Europe_Code_Week & The_Hour_Of_Code

Το Γυμνάσιο Καρέα μαθαίνει προγραμματισμό.

Η ώρα του κώδικα για κάθε ηλικία

Η ώρα του κώδικα για κάθε ηλικία

Όλοι μπορούμε να μάθουμε προγραμματισμό.

SchoolEducationGateway

scientix

The community for Science Education in Europe